De ZZP’er: Risico’s en kansen
Indien je werkt met zzp’ers, bestaat het risico dat er toch sprake is (geweest) van een arbeidsovereenkomst. De zzp’er kan dit zelf stellen en nabetaling van loon vorderen, maar ook een cao-partij of een pensioenfonds kan in dat geval deelname aan hun regelingen vorderen. Van de Belastingdienst heb je op dit moment nog weinig te vrezen vanwege het zogenoemde handhavingsmoratorium dat in november 2016 is ingesteld. Maar dit gaat snel veranderen.
Ook de zzp’er loopt een risico. De Belastingdienst kan zijn aangifte inkomstenbelasting corrigeren. De aangegeven winst wordt dan als loon aangemerkt, waardoor bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling vervallen.
Handhavingsmoratorium
Dit moratorium houdt in dat de Belastingdienst aanwijzingen geeft als er volgens hen sprake is van een arbeidsovereenkomst, maar alleen naheft in uitzonderlijke gevallen van kwaadwillendheid. De Belastingdienst legt dus niet meteen een correctieverplichting op, maar je moet wel de aanwijzingen opvolgen:
- Je past de (feitelijke) afspraken met de zzp’er zodanig aan dat er geen sprake meer is van een arbeidsovereenkomst, of
- Je laat de werkzaamheden van de zzp’er als dienstbetrekking verwerken in de loonaangifte
Hiervoor krijg je meestal 3 maanden de tijd. Volg je de aanwijzingen niet of niet voldoende op? Dan volgt een correctieverplichting en boete vanaf het moment van het geven van de aanwijzing.
Opheffing handhavingsmoratorium
Er is op dit moment nieuwe wetgeving in voorbereiding bestaande uit de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden. Het is de bedoeling dat deze wet in 2026 in werking treedt. Het is de verwachting dat op basis van deze nieuwe wetgeving nog sneller sprake zal zijn van een arbeidsovereenkomst en het risico op claims dus groter wordt. Het handhavingsmoratorium van de Belastingdienst eindigt verder per 1 januari 2025. Nu al controleert de Belastingdienst weer, maar vanaf 2025 gaat de Belastingdienst mogelijk ook naheffen en boetes opleggen in situaties waarin er sprake is van een arbeidsovereenkomst. De Belastingdienst hanteert daarbij de uitgangspunten zoals die door de Hoge Raad zijn vastgesteld in de zaak van Deliveroo. Van belang in dat kader is onder andere:
- de aard en duur van de werkzaamheden,
- de wijze waarop de werkzaamheden en de werktijden worden bepaald,
- de inbedding van het werk en de zzp’er in jouw organisatie en bedrijfsvoering,
- het al dan niet bestaan van een verplichting het werk persoonlijk uit te voeren,
- de wijze waarop het contract tot stand is gekomen,
- de wijze waarop de beloning wordt bepaald en uitgekeerd,
- de hoogte van deze beloningen,
- en de vraag of de zzp’er daarbij commercieel/financieel risico loopt.
Ook kan van belang zijn of de zzp’er zich in het economisch verkeer als ondernemer gedraagt, bijvoorbeeld bij het verwerven van een reputatie, bij acquisitie, wat betreft fiscale behandeling, en gelet op het aantal opdrachtgevers voor wie hij werkt of heeft gewerkt en de duur waarvoor hij zich doorgaans aan een bepaalde opdrachtgever verbindt.
De ZZP-scan van ONS
Om naheffingsaanslagen, boetes en/of loonvorderingen te voorkomen, is het belangrijk om de arbeidsrelaties binnen jouw onderneming en de eventuele risico’s daarvan goed te inventariseren. ONS helpt je daar graag bij.
Met de ZZP-scan van ONS krijg je inzicht in en juridisch advies over de risico’s van een arbeidsrelatie. Ook kijken we samen met je mee hoe deze risico’s verkleind kunnen worden. Interesse of vragen over dit onderwerp? Mail dan naar ONS Arbeids-juridische afdeling: arbeidsrecht@ons.nl
Deel |
Wil je op de hoogte blijven? |
|